Trendline, Support, Resistance

Trendline, Support, Resistance

Tutorijali
March 2, 2018 by zoran
643
Trendline je obična linija pomoću koje možemo da odredimo kakav je trend (pozitivan ili negativan), kojom brzinom se kreće i pomoću njega da odredimo patterne (koji će biti spomenuti u posebnom tekstu). Grubo možemo reći da je trendline vizuelni prikaz support-a (podrške) i resistance-a (otpora). 
Untitled design (2)

Support & Resistance, S/R Flip

Support​ (podrška) predstavlja trendline koji se ponasa kao podrška. Može nam biti izuzetno koristan iz razloga jer možemo videti gde će se cena najverovatnije odbiti i gde će cena imati podršku.  

Resistance (otpor)​ je trendline koji se ponaša kao otpor. Pomoću njega možemo da pretpostavimo gde će cena stati sa rastom i gde će se odbiti.  

S/R Flip​ se dešava kada support pređe u resistance, odnosno ukoliko se trendline ponaša kao support i bude probijen on se više neće ponašati kao support (podrška), već kao resistance (otpor) kao što možete videti na slici dole. Isto tako ukoliko se trendline ponaša kao resistance, ukoliko bude probijen on će se ponašati kao support.

 

Na slici iznad možete videti kako jedna obična linija može biti od velike važnosti. Možemo videti trendline koji se ponašao kao support, dok nije probijen i nakon toga je počeo da se ponaša kao resistance.