Trejdovanje

Trejdovanje

Tutorijali
March 5, 2018 by zoran
381
Trejdovanje, šta je to i kako nam može doneti profit?
Untitled design (3)

Trejdovanje ili trejd, predstavlja kupovinu ili prodaju nečega (u ovom slučaju kriptovaluta) zarad uzimanja potencijalnog profita. Jedan banalan primer: Ukoliko kupimo nesto na primer za 1000$ i to skoči na 1500$ mi ga tu prodamo, možemo reći da smo imali uspešan trejd i zaradu od 500$. Naravno nikada svi trejdovi neće biti uspešni, ali je važno ne dozvoliti kompletan gubitak, odnosno likvidaciju (o kojoj će biti reči kasnije).
Postoji više vrsta trejdovanja.
– Najpoznatija je obična vrsta trejdovanja. Kupimo nešto, čekamo da skoči (bez vremenskog ograničenja) i prodamo kada smo u profitu. Ovo je najjednostavniji način trejdovanja, najmanje rizičan, ali se može desiti da čekamo dosta dugo da bi videli profit.
– Scalp trade​, ovaj način trejda se odnosi na trejdove koji traju od nekoliko minuta, do maksimalno nekoliko sati i tu se uvek gleda da se što pre izađe iz pozicije i gleda se profit od nekoliko procenata, a ne neki veći procenat. Ovo se najviše koristi kod margin trading-a, o kome će biti reči kasnije.
– Daily trade, ovaj način trejda se odnosi na trejdove koji traju maksimalno do jednog, dva dana. Gleda se da se trejd zatvori u toku dana, da se ne ostavlja preko noći.  – Swing trade​ , ovaj način trejda se odnosi na trejdove koji traju minimalno dva dana, a mogu da traju mesecima. Najsličniji je prvoj vrsti trejda. Ovde se nešto kupi/proda i onda se čeka odredjeni profit i onda se zatvori trejd. Kod ovakvih trejdova, vreme ne predstavlja ograničenje. 

Leverage trejd

Leverage trejdovanje, ubedljivo najrizičniji, ali isto tako i najprofitabilniji način trejdovanja. Pojmovi koje morate poznavati kod ove vrste trejdovanja: – Long​ je “klađenje” na rast cene, odnosno je to običan BUY, ali sa leverage. – Short​ je “klađenje” na pad cene, odnosno je to običan SELL sa leverage, ali bez prethodnog uslova da vi morate posedovati to što prodajete.

Šta je leverage?

Leverage predstavlja “pozajmicu” koju vam daju određene berze u cilju maksimalizovanja vašeg profita/gubitka. Pojedine berze vam daju leverage čak do x125, odnosno vaš novac * 125, što morate priznati nije malo. Verovatno se pitate kako se to isplati berzama? Vrlo jednostavno, vi korišćenjem leverage-a dobije cenu likvidacije. Ta likvidacija predstavlja cenu na kojoj ćete vi izgubiti uloženo, ukoliko vam trejd ne bude uspešan. Posle ćemo vam prikazati kako se računa cena likvidacije.

Kako trejdovati sa leverage?

Počeću odmah sa primerom: Recimo da imate 1000$ i vi uzmete leverage (pozajmicu) x10, vi više nemate 1000$, već imate 10 000$ (sa kojim možete da trejdujete). Pošto sada imate 10 000$ vi možete da uđete u LONG(Buy) ili Short (Sell) poziciju. Recimo da ste ušli u Long poziciju i da je trenutna cena Bitcoina 10 000$. Dakle vi ste “kupili” jedan Bitcoin. Recimo da on skoči za 10% i dodje na 11 000$ vi ste u profitu 1000$. Da ste isto ovo uradili bez leverage-a vi biste kupili Bitcoin za 1000$, odnosno 0.1 Bitcoin i bili biste u profitu 100$, ovako sa leverage ste u profitu 1000$, dakle duplirali ste vaš početan ulog. Super ovo zvuči, ali šta da se desilo da on nije skočio, odnosno da je pao?  Kao što smo rekli vi ste “kupili” ceo Bitcoin na 10 000$, ali on krene da pada, šta se onda dešava? Ako niste stavili stop loss (zaustavljanje gubitka) vi rizikujete da budete likvidirani.

Pažljivo pročitajte sledeće:


Vi ste ušli na 10 000$ sa ​ vaših​ 1000$ na x10 leverage, dakle “kupili” ste jedan ceo Bitcoin. Vaša cena likvidacije je na 9000$. Računanje likvidacije je sledeće. Za ​Long (Buy)​ poziciju, računate na sledeći način. Vi ste ušli na ceni od 10 000$, sa leverage x10, dakle računate tako što od 100 podelite vaš leverage. Pošto koristite leverage x10, dakle računate ​ 100:10 = 10​, znači vi možete da dopustite sebi da vam pozicija od 10% u pogrešnom smeru. Pošto ste ušli na ceni od 10 000$, 10% od 10 000$ je 1000$, odnosno oduzmete tih 1000$ od 10 000$ i dobijate 9000$ vašu cenu likvidacije, odnosno ukoliko cena dođe do 9000$ vi ste izgubili ​ vaš početni ulog​ 1000$. Za ​ Short​ (Sell) poziciju računate na isti način samo što umesto da oduzmete 1000$ od 10 000$ (to je 10% jer vam je leverage bio x10) vi to saberete, zato što ste u ​ Short​ poziciji. Dakle vi se “kladite” na ​ pad cene​ i vama ne odgovara skok cene i samim tim likvidacija se nalazi na 11 000$ (10 000$ (ulazna cena) + 1000$ (10% kako smo računali likvidaciju)). Ako se pre niste susretali sa ovim znam da zvuci jako konfuzno i nerazumno, ali pročitajte par puta i shvatićete, jer je to prosta matematika. 

Ukoliko niste sigurni u svoje znanje, ne preporučujem ovu vrstu trejdovanja jer je izuzetno rizična. Vi kod klasičnog trejdovanja ne možete da izgubite (dok ne prodate u gubitku), dok ovde možete da izgubite vrlo lako novac. Možete probati naravno, ali samo sa velikim oprezom!