Indikatori

Indikatori

Tutorijali
March 5, 2018 by zoran
394
Šta su indikatori i kako nam oni mogu pomoći u analizi?
indikatori

Indikatori su pokazatelji stanja neke pojave. U tehničkoj analizi se koriste da bi nam pomogli da odredimo trenutni smer kretanja cene i da potencijalno vidimo budući smer kretanja cene. Postoji na hiljade indikatora, ali mi ćemo se osvrnuti na najpoznatije i najbolje.

RSI

RSI (Relative Strength Index)​ je jedan od verovatno najmoćniji indikatora. Njegova uloga je da odredi jačinu trenda i prikaže oversold i overbought stanja.  On se krece 0 – 100. Zona ispod 30 se smatra oversold zonom (puno više prodaje od kupovine). Zona iznad 70 se smatra overbought zonom (puno više kupovine od prodaje). Zona izmedju 30 – 70 se smatra neutralnom zonom.  Zašto nam je ovaj indikator ovoliko važan? Važan je iz više razloga. Prvi razlog je to što kada padne u oversold zonu mi znamo da je puno više prodano nego kupljeno i to nam može biti signal da kupimo, jer RSI ne ostaje dugo u oversold i overbought zonama. Drugi razlog je to što pomoću RSI možemo da odredimo jačinu trenda i da vidimo gubitak snage. Kako to radimo?

Na slici iznad možemo videti šta nam RSI govori. Vidimo kako cena pravi Lower Low (niže dno), dok RSI pravi Higher Low (više dno). Ovakva formacija indikatora u odnosu na cenu nam prikazuje Bullish divergence, odnosno da negativan trend gubi snagu i ovakva formacija često može označiti reversal trenda. Kao i kod svega u tehničkoj analizi, što je veći time frame, to su tačnije informacije.

Na slici iznad možemo videti kako često možemo da prepoznamo gubitak snage pozitivnog trenda. Ukoliko vidimo da cena pravi Higher High (viši vrh), a RSI pravi Lower High (niži vrh), to nam vrlo često može biti znak upozorenja da pozitivan trend gubi snagu. 

EMA

EMA (​ Exponential Moving Average) je indikator koji nam na osnovu istorije cene pokazuje gde bi cena trebala da se nalazi. Ulazni parametri mogu biti različiti, ali vam lično preporučujem da koristite parametere (8, 13, 21, 55, 200), odnosno brojeve iz Fibonaccijevog niza, jer su se u praksi oni pokazali kao najtačniji. Naprimer ako uzmemo da gledamo 55 EMA, ona nam govori koja je prosecna cena u poslednjih 55 sveća. Isto to važi i za ostale brojeve. EMA nam vrlo često označava support i resistance. Šta nam govori ovaj indikator i zašto su ovi brojevi važni?

Primer: Možemo videti kako je 55 EMA (narandžasta linija) bila resistance sve dok se nije probila i postala support. Ovim želim da Vam pokažem kako EMA može da se koristi za support i resistance.

Golden Cross je pojam koji se koristi kada 55 EMA predje preko 200 EMA. Gledajući na većem time frame (vremenskom okviru) ovo je izuzetno bullish stvar.Uzećemo za primer Bitcoin. Poslednji Golden Cross se desio u Maju i nakon toga cena je porasla za čak 190%! Čak i na nižim time frame može biti signal za kupovinu, ali što je veći time frame to je sigurnije. 

Death Cross je pojam koji se koristi kada 200 EMA (crvena linija) pređe preko 55 EMA (narandžasta linija) što je veoma bearish stvar. Ovo možete koristiti kao signal za prodaju. Ponovo ćemo uzeti Bitcoin za primer. Nakon Death Crossa, videli smo pad od preko 60%!

Volume

Volume je indikator koji nam prikazuje koliko je trejdovano nečega u određenom vremenskom periodu. Formula za izračunavanje Volume-a:
Volume = kupljeno + prodato Veći volume označava veću aktivnost trejdera.  Postoji nekoliko “pravila” što se tice Volume-a:
– Ukoliko se cena kreće prema gore i volume ​ raste​ , to je najpozitivniji mogući scenario.
– Ukoliko se cena kreće prema gore i volume ​ pada​ , to nam pokazuje da trend gubi snagu.
– Ukoliko se cena kreće prema dole i volume​ pada​ , to nam pokazuje da je to verovatno obična korekcija, bez nekog većeg potencijala da bude veliki pad.
– Ukoliko se cena kreće prema dole i volume ​ raste​ , to nam pokazuje da su bears (medvedi) preuzeli market i da treba da budemo jako oprezni jer vrlo lako može uslediti veći pad.

Volume nam takođe može reći da li je neki breakout/breakdown (probijanje resistance/supporta) fake (lažan). Fakeout ili false breakout, predstavlja kada postoji neki resistance/support i on se probije i ubrzo nakon toga se vrati na staru cenu, odnosno napravi lažni breakout(probijanje). Volume nam tu može pomoći. Ukoliko na primer vidimo neki jak resistance da bude probijen, a da imamo mali volume, odmah treba da nam se upali alarm jer će se verovatno ispostaviti da će biti fakeout. Ukoliko vidimo da je tokom probijanja nekog resistance/supporta formiran veliki volume, možemo biti puno sigurniji da nije u pitanju fakeout.