Ethereum

Ethereum

Kriptovalute
March 5, 2018 by zoran
364
Ethereum je programabilna kriptovaluta - omogućuje decentralizirane aplikacije i pametne ugovore(smart contracts). U praktičnom smislu i po mogućnostima koje nudi superioran je bitcoinu, ali ima potpuno drugu funkciju.
ethereum

Zašto decentralizirane aplikacije?

Situacija: dolazite kući, trebate odgovorit hitno na mail, ali tad Gmail servis odlučit krepat. Pošto je single point of failure(dovoljno da jedna točka ne funkcionira da cijeli sustav ne funkcionira) – nastaje problem.

Kad bi ta ista aplikacija bila decentralizirana, dostupna sa više “izvora” odjednom, šansa da sa jednog od “izvora” nećete imat pristup drastično pada. Ili zamislimo da primamo signal od samo jedne telefonske antene u gradu, ako ta jedna antena ne radi – veliki problem, ako je 10 antena u gradu i jedna ne radi – radi ih još 9.

Ako se može napravit dapp za neki problem ne znači na nužno i treba, ovo je korisno za neke servise koji doslovno moraju bit dostupni 24/7.

Zašto pametni ugovori (smart contracts)?

Ova tema je meni osobno jako zanimljiva! 

Ajmo prvo seljački objasniti što je ugovor:

Ugovor je garantirani dogovor kad mi potpišemo nekakav ugovor iza tog “dogovora” stoje pravila i zakoni koji moraju bit poštivani.

Moj video o pametnim ugovorima:

Pametni ugovor nam daje mogućnost da bez treće osobe(ili tijela) napravimo dogovor koji će se izvršit pod prije definiranim uvjetima.

    • Kod je neizmjenjiv
    • Kod ne laže i garantira izvršenje
    • Kod se ne može manipulirat ili potplatit
    • Sprema se u blockchain

Kod odnosno ugovor će se izvršit sam jednom kad je uvjet ispunjen. Ovo vrijedi za najveću glupost kao kupovinu auta, pa sve do osiguranja, derivata itd.

Zašto još nemamo primjenu pametnih ugovora?

Problem kod pametnih ugovora je što nisu pretjerano pametni, mi savršeno možemo napravit nekakav ugovor na Ethereumu 

Npr. Kad na adresu ”0xfhf5..” stigne 1 Maker token, s iste adrese poslati će se 1ETH na adresu “0xj5s3..”. 

Ali ovdje bez “očiju” u stvarnom svijetu možemo samo raditi isključivo digitalne stvari.


Ovdje imamo 2 opcije:

A) Uzeti treću osobu od povjerenja (slaba točka) – možemo uzet API/input/informacije iz “stvarnog svijeta” od nekoga – npr. Oracle, AWS itd ali i dalje postoji šansa da ta informacija bude netočna(mogućnost manipulacije)

B) Riješiti Oracle problem – na decentralitirani način dobiti API/input/informacije(trenutno kao riješenje za to vidim Chainlink).

Related posts