Candles (sveće)

Candles (sveće)

Tutorijali
March 5, 2018 by zoran
453
Candles, candlestick (sveće) se definišu kao jedan od tipova posmatranja promene cene.
svijece

Pomoću sveća možemo videti gde se sveća otvorila, zatvorila, gde su joj najviša i najniža tačka, što će nam biti od velike pomoći u njihovom daljem analiziranju, o čemu će biti reči kasnije.

Open – otvaranje sveće

Close – zatvaranje sveće

High – najviši nivo cene 

Low – najniži nivo cene

Na slici gore se može videti kako se čita sveća. Postavlja se pitanje šta nama mogu da znače ove sveće i kako ih možemo analizirati? 

Postoji puno tipova sveća i njihovih formacija koji nam mogu reći puno stvari. Pregledaćemo najpoznatije i objasniti ih. Morate razumeti jednu važnu stvar, što je veći time frame (vremenski okvir) na kome gledate sveće to će one davati tačnije podatke.

Shooting star  

Veoma bearish (negativna) sveća. Prepoznatljiva je po svom velikom wicku i malom telu. Ovaj tip sveće često predstavlja reversal (preokret) trenda iz pozitivnog u negativno.

Hammer

Veoma bullish (pozitivna) sveća. Izgleda isto kao shooting star samo obrnuto. Ovaj tip sveće često predstavlja reversal (preokret) trenda iz negativnog u pozitivno.

Bullish/Bearish Engulfing Candles

Ovo je kombinacija sveća koja može dati snažan signal da se velika promena trenda može desiti u bližoj budućnosti i ovu formaciju sveća možete prepoznati tako što telo jedne sveće bude veće od tela prethodne sveće, ali u kontra smeru.