Blockchain

Blockchain

Tutorijali
March 5, 2018 by zoran
442
Blockchain ili lanac blokova je oblik baze podataka. Svaki block sadrži informaciju o promjenama u zadnjih 10 minuta.
blockchain

Zašto je ovo toliko inovativno?

Prvi put u povijesti imamo distribuiranu, decentraliziranu, neizmjenjivu bazu podataka koja jamči točnost svake informacije radom(konsensus mehanizam).

Osim toga blockchain potpuno transparentan i javno vidljiv, te sam protokol brine da sve unutar njega bude po prethodno definiranim pravilima.

Sastoji se od:

Korisnik je netko tko se slaže s uvjetima korištenja, ima nekakvu adresu, šalje i/ili prima sredstva.

Rudar je osoba/uređaj koji obavlja posao rudara odnosno osiguravanja mreže(integritet podataka)

Majnovanje

Korisnik je netko tko se slaže s uvjetima korištenja, ima nekakvu adresu, šalje i/ili prima sredstva.

Rudar je osoba/uređaj koji obavlja posao rudara odnosno osiguravanja mreže(integritet podataka)

Rudarenje – rudarenje je proces “potvrđivanja” svake nove transakcije unutar blockchaina, za izrudariti nešto potrebno je uložiti rad (proof of work) i potrošiti resurse(struju i opremu). Protokol je osmišljen tako da je rudarima isplativo rudarit i osiguravat mrežu. Za svaki izrudareni block rudar bude nagrađen novim bitcoinom(svaki stvoreni bitcoin pokriven je radom – proof of work).

Hashpower – ukupna “snaga” rudara, što je veća to je mreža sigurnija(još bolje ako dolazi od različitih ljudi/grupa – decentralizirano)

Graf ispod pokazuje bitcoinov hashrate kroz vrijeme (2009.-2019.)

51% Attack

51% attack je napad zbog kojeg se može poremetiti točnost i sigurnost bitcoin blockchaina, ali to na bitcoin još nije i vrlo vjerovatno neće bit izvedeno.

Svodi se na to da jedan entitet drži 51% hashpowera odnosno većinu – tad može doći do reoganizacije blockchaina i double spend problema. Ovakve napade često vidimo na coinovima s slabim hashpowerom npr. Ethereum Classic(ETC), Verge(XVG). Jednom kad coin doživi ovakav napad ljudi većinom izgube povjerenje u taj projekt.

Dva glavna coina – Bitcoin i Ethereum(ujedno i svi ERC20 tokeni)  najsigurniji što se toga tiče.

Wallet/Adrese

Adresa, javni ključ, privatni ključ

Slično kao što u banci imate Vaš račun s IBAN-om, tako i s bitcoinom imate svoj račun odnosno adresu.

Primjer IBAN:

Primjer bitcoin adrese:

1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2

Bitcoin adresa ili adresa sastoji se od 26-35 alfanumeričkih znamenaka(neki oblici adresa su osjetljivi i na velika i mala slova) i predstavlja adresu na koju ćete primit i s koje ćete slat coinove. Isto tako, adresa se može realizirati pomoću QR koda kako bi se slalo/primalo bez tipkanja – samo skeniranjem koda.

Adresa = javni ključ

Javni ključ i adresa su ista stvar.

Privatni ključ je ono što omogućuje pristup coinovima i slanje istih. On mora ostati isključivo u rukama vlasnika kako ne bi došlo do krađe. Prilikom postavljanja novčanika aplikacija će izbaciti privatni ključ u obliku 12/24 riječi. One služe za “vraćanje” sredstava u slučaju gubitka uređaja s novčanikom.

Slika ispod pokazuje oba ključa u 2 oblika:

Novčanik/Wallet je aplikacija pomoću koje generiramo adresu i pripadajući privatni ključ, potpuno je besplatna i možemo stvoriti bezbroj adresa.

Novčanike djelimo na nekoliko vrsta, razlikuju se po sigurnosti:

    • Hot wallet(topli novčanik)
    • Cold wallet
    • Paper wallet


Hot wallet
Novčanik koji je ima pristup internetu, mana je što postoji mogućnost da netko dođe do privatnog ključa, stoga preporučujem svima koji se misle bavit ovime da ne skidaju piratski software, čudne i sumnjive datoteke i tome slično.

Realizira se kao program/aplikacija, nudi opcije slanja i primanja, te naravno stvaranja adrese.

Ovaj oblik novčanika nosi najveći rizik.

Hot walleti koje osobno koristim su:

Android/IOS: https://wallet.mycelium.com/

Exodus: https://www.exodus.io/

Metamask(Ethereum i ERC20): https://metamask.io/

Savjet: Ukoliko netko nije siguran ako mu je PC siguran za korištenje walleta, preporučujem da coinove drži na hot walletu na telefonu pošto su virusi na takvim uređajima znatno rijeđi. (Android,iOS)

Cold wallet ili hardware wallet 

Razlikuje se u tome što je sigurniji, manja je mogućnost da će netko doći do privatnog ključa iz razloga što on nikad nije izložen internetu. Hardware wallet funkcionira tako što će sve osjetljive dijelove slanja transakcije zadržati u sebi, odvojeno od interneta i poslati samo ono što treba da bi se transakcija izvršila. Osobno koristim Ledger Nano S hardware wallet i preporučujem ga svima koji imaju više od 300$ vrijednosti u kriptovalutama. Nano S verzija košta oko 50$ i sasvim je dovoljna.

Ledger: https://shop.ledger.com/?r=ccf05ccdac76

Paper wallet je oblik walleta gdje je adresa i privatni ključ generirana pomoću open source software-a (preporučljivo bez kontakta s internetom) i isprintana na papir. Pošto papir ne može imat pristup internetu sigurniji je od hot walleta, ali ne preporučujem ovu metodu pošto ima virusa koji će primjetit ovaj proces, i zapamtiti privatni ključ, idealno ovo se radi na jednokratnom airgapped računalu bez pristupa mreži.

Primjer: https://www.bitaddress.org/